vrijdag 22 augustus 2014

Vrij (heid)

Een bijzondere periode van zes weken sluit ik af, waarin ik 'vrij' had genomen. Vele activiteiten heb ik ondernomen die zeer de moeite waard waren. Ik kan het allemaal navertellen, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. De inzittenden van het toestel van Malysian Airlines die in de Oekraïne zijn omgekomen kunnen niets meer navertellen. Op zo'n moment besef ik me des te meer hoeveel het waard is om vrij te kunnen zijn en in vrijheid te kunnen leven.
(foto: bloemenzee op Schiphol ter nagedachtenis aan de slachtoffers)

Deze zomer heb ik samen met Marianne en Dirk een mooie groepsrondreis gemaakt door Costa Rica. Costa Rica ligt in Midden Amerika, tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee. Het land is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland en er wonen 4,5 miljoen mensen. We hadden voor dit land gekozen omdat we van de natuur wilden genieten. Costa Rica is een land vol natuurschatten. Het heeft alle typen natuur binnen zijn grenzen, variërend van tropische regenwouden, nevelwouden, droog tropisch bos en savannen tot vulkanisch gebied en mangrove wouden. Daarnaast kent Costa Rica een rijke dieren wereld, met apen, gifkikkers, kaaimannen, leguanen en vele vogelsoorten. En daarnaast konden we genieten van tropische palmstranden. Nu begrijp ik waarom Columbus dit land de naam Costa Rica gaf. Oude gebouwen bezichtigen was er niet bij, die zijn er nagenoeg geen, door de vele (400 per jaar) aardbevingen die er voorkomen.
Wij maakten onze reis in het regenseizoen en dat betekent met regelmaat een stortbui bij een temperatuur van 30 graden. Wanneer we in Deurne nu wateroverlast hebben, dan is dat voor Costa Ricaanse begrippen maar een gewoon buitje. In Costa Rica valt in het regenseizoen (6 maanden) tussen de 6000 en 8000 mm regen. In Nederland is dat ongeveer 600 - 800 mm verspreid over het hele jaar.

Costa Rica's neutraliteitsverklaring uit 1948 is een belangrijk onderdeel van de huidige identiteit. In dat jaar werd het leger opgeheven. Vanaf dat moment is Costa Rica het enige land dat geen leger heeft. Tot op de dag van vandaag is het land daar trots op.
Sinds de jaren 80 is het toersime naar Costa Rica enorm gegroeid. Dit komt mede door de zorg van het land voor zijn natuur en de bescherming van het milieu. Tegenwoordig wordt de enorme diversiteit aan leven in stand gehouden en beschermd in een netwerk van bijna 200 nationale parken en reservaten. Costa Rica heeft zich ontwikkeld tot wereldleider op het gebied van eco-toerisme waarbij op een verantwoorde manier wilde dieren en planten in hun natuurlijke omgeving te zien zijn. 
Wij hebben geweldig genoten van dit mooie land en ik heb de nodige inspiratie opgedaan voor mijn toekomstige onderneming.

De ideeën voor mijn toekomstige bedrijf worden steeds concreter. Inmiddels de domeinnaam 'www.bijzonderbrabants.nl' hiervoor geregistreerd. Het bedrijf gaat zich bezig houden met het verantwoord telen, vermarkten en en promoten van bijzondere groenten uit de Brabantse volle grond. Deze bijzondere groenten zijn de basis voor Bijzondere Brabantse seizoensmenu's waar vele mensen in de toekomst van kunnen gaan genieten. Graag willen we dit bedrijf in de Deurne realiseren. Hiervoor is onze zoektocht gestart naar een hiervoor passende  locatie in het buitengebied van Deurne met ongeveer 5000 m2 grond. De locatie moet geschikt zijn om bijzondere vollegrondsgroenten te telen en om gasten te ontvangen, die dit kunnen aanschouwen. De komende maanden ga ik mijn bedrijfsplan verder uitwerken.

En de komende maanden heb ik nog twee bijzondere andere activiteiten op het programma.
Het schrijven van een boek over mijn wethoudersperiode, waarvoor mijn vele geschreven blogs de basis zijn. Vele gebeurtenissen in de gemeente Deurne uit die periode komen in dit boek.
Op 28 september ga ik de marathon in Berlijn lopen. De voorbereidingen hiervoor gaan naar wens.


Wat is het toch veel waard om in een omgeving te wonen, waar je 'VRIJ' kunt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten