vrijdag 19 december 2014

Slow Food Nederland; Lekker, Puur en Eerlijk

Deze week ben ik lid geworden van Slow Food Nederland. Los van het feit, dat Slow Food niet Brabants klinkt, passen de activiteiten van Bijzonder Brabants wel prima bij de doelstellingen van deze organisatie. 

Slow Food is een internationale beweging die vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk.

Ontstaan als reactie op fast food
Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de 

toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd.
Slow Food-leden houden niet alleen van ambachtelijke producten van uitstekende kwaliteit maar zijn tegelijkertijd geïnteresseerd in de herkomst ervan, in de productiewijze, de economische en politieke context. Daarbij pleit de beweging voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, waarmee we veelzijdigheid in soorten en rassen beogen. Dit sluit prima aan bij Bijzonder Brabants, waar groenten op een verantwoorde wijze in de Brabantse grond in de open lucht worden geteeld.
Verder bevordert Slow Food de vorming van voedselgemeenschappen, een economisch model dat rechtvaardige, duurzame productie voorstaat en onderlinge banden binnen een gemeenschap versterkt.

Wat is Slow Food nu
Kleinschalige producenten en smaakbewuste, kritische consumenten vinden elkaar in Slow Food.
De beweging telt inmiddels ruim 100.000 leden in 150 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk. In Nederland zijn er ongeveer 3.000 leden.

De Slow Food organisatie bestaat uit:
- Convivia (regionale afdelingen)
- Youth Food Movement (YFM)
- Commissie Ark van de Smaak
- Slow Food Nederland (landelijke organisatie) 
- Slow Food International (internationale organisatie)
Meer hierover op de website van Slow Food.

In Brabant is ook een regionale afdeling die eigen activiteiten organiseert. Op die manier hoop ik in 2015 in contact te komen met Slow Food leden, die ook de passie hebben om mensen van (h)eerlijke Brabantse producten te laten genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten