vrijdag 19 juni 2015

Veel slaagt, maar niet alles

Er is veel te beleven op en om boerderij de Breemortel. Vandaag de primeur voor de peultjes. De Heilige boontjes willen niet. De eerste informatiebordjes zijn geplaatst. Zelf geslaagd voor een cursus. De HAS studenten hebben Bijzonder Brabants gepresenteerd op het HAS Year Event. 

Op vrijdag 19 juni hebben we de eerste kilo's peultje geplukt. Peultjes van het ras Hendriks, Rijspeul Hendriks groeit lang door, met een lange oogstperiode. Zeer betrouwbaar en sterk ras. Weinig gevoelig voor ziektes. De Hendriks kan een hoogte krijgen van ruim 2 meter. Onze eerste peultjes zijn heerlijk. Vers van de plant zijn ze smakelijk en knapperig in de mond. De eerste peulen zijn als primeur gebracht naar de chefkoks van de restaurants De Heerlykheid, Golfbaan het Woold en De Eetkamer.

De Heilig Boontjes zijn na de eerste twee keer zaaien slecht opgekomen. De eerste keer was het vermoeden, dat dit kwam door de ritnaald en het schrale weer. Na de tweede keer zaaien hebben we de bonen beschermd voor de ritnaald met een kruidenextract (Tercol). Er kwamen iets meer bonen uit, maar nog veel te weinig. Dit keer vermoeden we dat de oorzaak is de bonenluis. En het kleine beetje dat wel uitkwam ging verloren door de vogels. Nu zijn ze de derde keer gezaaid, waarbij de boontjes  bij het zaaien direct beschermd zijn voor de bonenluis. Voor opkomst worden ze afgedekt met een doek voor vogelbescherming.

Om verantwoord groenten te kunnen telen is het van belang om goed voor de planten te zorgen.
Hiervoor heb ik in de maand mei en juni de cursus 'Uitvoering gewasbescherming' bij Citaverde gevolgd. Inmiddels geslaagd en deze week mijn certificaat ontvangen waarop mooi vermeld staat 'Vakbekwaam medewerker teelt'. In die weken ben ik weer wat wijzer geworden, maar iedere dag leer ik nog bij over de groenten en alles wat er in de bodem gebeurt.

Op dinsdag 16 juni werd op de HAS in Den Bosch het HAS Year Event georganiseerd, waarbij ik aanwezig was. Het event wordt gehouden als brede ontmoeting tussen de HAS en haar relaties. Een onderdeel van deze middag was de BO Expo:een HAS-brede posterexpositie van de lopende afstudeerprojecten van alle opleidingen. De drie studenten, die bij Bijzonder Brabants hun afstudeerproject uitvoeren presenteerden zich ook op deze middag. Het was mooi om te zien hoe zij mijn bedrijf op die manier aan een breed publiek presenteerden. Daarnaast was het interessant om van andere afstudeerprojecten informatie te krijgen.

Op boerderij de Breemortel wil ik graag mijn passie voor groenten overbrengen op andere. Hiervoor zijn we voor alle groenten informatiebordjes aan het opstellen. We wilden hiervoor oer degelijke standaards hebben met duidelijk leesbare bordjes. De gewenste standaards konden we nergens kopen. Eén van de HAS studenten heeft er nu voor gezorgd, dat deze standaards naar onze wens zijn gemaakt. Op deze standaard zijn de teksten emt kleurenfoto's geplakt, die professioneel geprint zijn door het Deurnese bedrijf DuoStyle. Over enkele weken zijn meer dan 60 groenten en ook de fruitbomen van een mooie bord met toelichting voorzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten