dinsdag 9 juni 2015

Een rondje over de plak

Een grote diversiteit aan groenten is inmiddels gezaaid en geplant. Er is volop werk op het land. Zaaien, planten, schoffelen, beregenen en de gewassen voor de vogels beschermen. Gelukkig zijn er Joep en Marco, die examen hebben gedaan en de HAS studenten die mee helpen met het werk. In deze blog een aantal foto's van de laatste week. 

De eerste meirapen zijn geoogst. Het is de platte witte meiraap. Jammer genoeg zijn deze licht aangetast door de larve van de koolvlieg, waardoor deze wat bruine randen hebben en soms licht aangetast zijn. Inmiddels is er een gewasbeschermingsmiddel met kruiden (oa knoflook) toegediend om de larve te verdrijven.  Los hiervan is de knol verder prima te gebruiken en we hebben al genoten van een heerlijke meiraap soep.

Er zijn de afgelopen week ruim 5000 planten gepoot, welke in perspotjes gezaaid zijn bij de plantenkweker Brabant Plant. Op de foto worden de Hilds Ideal spruiten geplant. Een oud ras spruitjes met de bijzondere bittere smaak van vroeger en de kleine harde spruiten. Op de foto hieronder zijn de spruiten en de koolrabi planten afgedekt met een doek ter bescherming voor de vogels.


De kapucijners staan in bloei met schitterende paarse bloempjes. Het blad van het bloempje smaakt ook heerlijk.
De peulen van het oude ras Hendriks staan inmiddels ook in bloei. Over twee weken hopen we de eerste peultjes te kunnen oogsten.
De Blaue Sint Galler aardappel en de Rote Emma aardappel staan er goed op. Met een kruidenextract hopen we de ritnaald verdreven te hebben en een eerste bescherming voor de phytophtera schimmel heeft plaatsgevonden. Bescherming voor phytophtera vindt plaats door een beschermlaag op het jonge blad aan te brengen, waardoor het blad op die plek niet aangetast wordt door de schimmel.

Dit is een korte impressie. Inmiddels hebben we meer dan 50 verschillende soorten onvergetelijke groenten op het land staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten