zaterdag 7 februari 2015

De buurt op de koffie

Vanaf 1 december zijn we regelmatig aan het werk op onze nieuwe boerderij aan de Breemortelweg. Daarnaast is het druk plannen maken voor de teelt van bijzondere groenten, inrichting van het landschap en de sloop en herbouw van de Brabantse langgevelboerderij. Op zaterdag hebben we de buurt op bezoek gehad.

In de uitnodiging hadden we al vermeld, dat we een langgevelboerderij willen terug bouwen. De boerderij wordt gebouwd in de stijl van de boerderij die rond 1880 op die plek is gebouwd door Judocus Crooijmans, die getrouwd was met Petronella van Bommel. Naast het oude schilderij van de vroegere boerderij hebben we de schets van de nieuwe boerderij laten zien.
De bestaande boerderij met de Franse kap hebben ze nog een keertje van binnen kunnen aanschouwen. Mooi was het hoe diverse mensen zich nog herinneren, dat ze vroeger mee stro op de zolder hadden gedaan. Het was een gigantisch grote zolder en de zolder was nooit leeg. Dat verklaard ook, dat we bij het leeg maken van de zolder nog schoven vonden met stro van meer dan 50 jaar oud.

Het concept landschapsplan hebben we ook laten zien, dat tot stand is gekomen met inbreng van van de Vorst bomen en het Brabants Landschap.  De naar verwachting wel 100 jaar oude lindebomen aan de kopse kant van de boerderij gaan we proberen te behouden. Daarvoor willen we de boerderij op een meter verder van de lindebomen af herbouwen, zodat de wortels niet beschadigd worden met de bouw. Daarnaast komt er een ouderwetse boomgaard met hoogstambomen naast de boerderij aan de weg. Daaronder kunnen de schippen en enkele dieren rond scharrelen. Om het hele perceel komt een mooie Brabantse heg met gevarieerde beplanting. In de heg en in de grond komt gaas om de groenten voor de konijnen te beschermen.
In het landschap willen we ook de Peelrandbreuk zichtbaar gaan maken met daarop een pad, dat de naam Peelrandbreukpad krijgt. De laatste weken heb ik veel informatie verzameld over de Peelrandbreuk. Zo heb ik in Gemert een lezing bijgewoond over het project Breuken Beleven in Gemert Bakel. Inmiddels heb ik ook met het waterschap contact over de mogelijkheid of zij mogelijk met peilbuizen kunnen helpen om de ligging exact te lokaliseren. De buren hebben allemaal ervaring met de Peelrandbreuk. Zo kon de ene makkelijk een zwembad realiseren zonder bronnering en de ander moest bij de bouw van de kelders voor de ligboxenstal vele bronneringspompen gebruiken. Dus tussen die twee buren ligt de Peelrandbreuk in ieder geval.

De buren hebben ook kennis kunnen maken met bijzondere Brabantse groenten. Zo kon ik de Gele Friese koolraap, aardpeer, zwarte rammenas, Belgische witte winterwortel  en de pastinaak laten zien. En van de pastinaak had ik een pastinaaktaartje gebakken wat geproefd kon worden. 

Het was fijn om de buurt te ontvangen en over onze plannen te vertellen. Ook de bereidheid om mee te denken en af en toe wat hand en spandiensten te verlenen is groot. Wij zullen ons best doen om om iets moois te realiseren aan de Breemortelweg, waar de buurt van mag genieten en hopelijk vele andere van kunnen gaan proeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten