vrijdag 12 september 2014

Vrije tijd en werk gaan samen

Een mooie zonnige septemberweek, waarin werken en vrije tijd samen gaan. Als vrijwilliger de Markt Groen Deurne voor zondag 14 september voorbereiden en met een groep vrijwilligers  een bijzondere avond voorbereiden voor 27 november a.s.

Deze week een bezoek gebracht aan Ria Joosten catering en evenementen in Neer een bedrijf met meer dan 100 medewerkers. Ria Joosten is Zakenvrouw 2014 en ze is in 1959 geboren in Neerkant. Als onderneemster onderscheid ze zich. Duurzaam en verantwoord ondernemen is in haar bedrijf een belangrijke waarde. Een voorbeeld is de steun, promotie en het gebruik van het Limburgse
streekproduct. Zo ging het gesprek al snel over hoe bijzondere/streekproducten gewaardeerd worden door de consument. Hoe leg je verbindingen? Dat zal op 27 november 's-avonds in Deurne aan de orde komen, waar Ria spreekster is. Bij deze avond hoort ook bijzonder eten en ook daarover hebben we afspraken gemaakt. Als organisatie gaan wij zorgen voor de producten uit ons Deurne en de Peel. Producten die verantwoord geproduceerd zijn er waarvan we de herkomst kennen. Ria met haar medewerkers gaan de uitdaging aan om van deze producten bijzondere gerechtjes te maken, waarvan op die avond genoten kan worden. Ter plekke konden we de eerste producten zoal bedenken: het wolvarken, gekleurde wortels, zwarte rammenas, rode biet, en aardpeer. Verdere suggesties of aanbiedingen van lokale verantwoorde producten zijn welkom. Het is mooi voor mij om als mede organisator hierbij mijn passie voor bijzondere groenten in te kunnen brengen.

A.s. zondag 14 september wordt in de Ossenbeemd de Markt Groen Deurne georganiseerd. Zelf ben ik inmiddels een tweetal jaren vrijwilliger bij de Ossenbeemd. De vele vrijwilligers zetten deze dagen hun beste beentje voor. De vele gasten kunnen zondag de markt bezoeken, maar daarnaast kunnen zij de diversiteit aan tuinen en groen in de Ossenbeemd aanschouwen. Een pareltje midden in het centrum van Deurne aan het Haageind. Zelf ben ik naast het reguliere groen onderhoud veel met de bijzondere groentetuin bezig. De naam daarvan hebben we veranderd van 'Vergeten Groenten' in 'Onvergetelijke groenten'. Als je ze eenmaal geproefd hebt, dan vergeet je ze namelijk nooit meer.
Zondag is er van alles te proeven, zoals :
- Purple Queen (paarse stamslabonen)
- Wortels (Zwarte Spaanse kastanjewortel, Lobbicher gele,
  White Belgian)
- Sikkim / Keizer Alexander
- Aardappelen (Rote Emma, Blaue Sint Galler)
- Brave Hendrik
En deze week hebben we al het nodige uitgeprobeerd. Daarnaast zijn er nog veel meer onvergetelijke groenten te zien.

En in deze zonnige septemberweek zijn de Frijol Negro bonen uit Costa Rica zijn goed gegroeid. De bonen in de potgrond groeien harder, dan die in de gewone Deurnese grond. Maar dat wil nog niets zeggen over de mogelijke bonenoogst, want soms hebben  ze dan later te veel loof en weinig bonen. De bodem is dan te rijk geweest aan voedingsstoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten