vrijdag 28 november 2014

Inspirerende ondernemers met een familiebedrijf

Het evenement 'Proef het familiebedrijf' werd donderdagavond in de mooie oude kapel van Zorgdorp Deurne gehouden. Inspirerende inleidingen en bijzondere gerechten maakten deze avond uniek.

Om zeven uur werden de gasten ontvangen. De kok van Ria Joosten catering bereide op de hand van de gasten een heerlijke amuse van een crème van geitenkaas en een schuimpje van rode biet. Hierna was het woord aan Ria Joosten. Ria is geboren in Neerkant en is eigenaar van oa. Ria Joosten Catering en Evenementen in Neer. In 2014 werd zij uitgeroepen tot Zakenvrouw 2014. Ze is ooit begonnen als facilitair manager in de Nieuwenhof in Deurne. Voor haar gevoel is ze in 1999 gestopt met werken. Haar baan bij de Nieuwenhof gaf ze op en vanaf dat moment hield ze zich alleen nog met haar passie bezig. Op dat moment had ze al een cateringbedrijf met 10 medewerkers met een omzet van 1 miljoen gulden. Samen met haar man hadden ze besloten te stoppen met het zeugenbedrijf en ter plekke te starten met ProefLokaal Limburg.  Letterlijk een locatie waar geproefd wordt. Figuurlijk een ode aan de Limburgse Streekproducten. De afgelopen 10 jaar volgden nog diverse nieuw activiteiten en het bedrijf bestaat inmiddels uit 140 eigen medewerkers.
Haar visie op Food voor de toekomst is:
- lekker vernieuwen en verrassen;
- traceerbaar voedsel;
- beleving.
Er is weer tijd om samen te eten en te delen.
Duurzaamheid is een belangrijk aspect binnen haar bedrijf. Voedsel gooi je niet weg. Zo worden de brood restanten in de oven gedroogd en daarna wordt er paneermeel van gemaakt.

Tijdens een korte pauze konden we genieten van een heerlijk biertje uit het uitgebreide assortiment van het familiebedrijf Bavaria. Hierbij werd een huisgemaakte loempia van bloedworst en appeltjes geserveerd. Daarna was het woord aan Peter Swinkels, voormalig topman van Bavaria in Lieshout. Peter maakt deel uit van de zesde generatie Swinkels in het familiebedrijf. Iedere generatie krijgt het bedrijf in bruikleen van de volgende generatie. Van iedere generatie wordt verwacht, dat ze iets toevoegen aan het bedrijf, wat de vorige generatie nog niet gedaan heeft. Bij het aantreden van de zesde generatie werd al het bier alleen op de Nederlandse markt verkocht. De zesde generatie ging de grens over en inmiddels wordt Bavaria in 140 landen gedronken. Nu is de zevende generatie aangetreden en zij gaan het bier niet meer vervoeren naar al die landen, maar eigen brouwerijen in die export landen bouwen. Zo wordt er nu een brouwerij gebouwd in Ethiopië, die over een half jaar klaar is. Geen transport meer, lokale werkgelegenheid en zoveel mogelijk lokale producten, dat is de toekomst.

Als laatste spreker kwam Leo Cuijpers fractievoorzitter van het CDA Deurne aan het woord. Hij gaf een terugblik op 40 jaar CDA in Deurne. Het CDA heeft in die periode veel bereikt voor Deurne en heeft altijd vele vertegenwoordigers gehad, die midden in de Deurnese samenleving staan en stonden. Dat is de kracht van een volkspartij. Deurne is een plattelands gemeente met een verstedelijkte kern, waarin de agrofood sector en het familiebedrijf (bv. van Doorne) altijd voor een belangrijke meerwaarde hebben gezorgd. Voor de komende tien jaar heeft het CDA Deurne vier prioriteiten gesteld:
- de agrofood sector als kans tussen Brainport en Greenport;
- de leefbaarheid van de kleine kernen;
- banen en werkgelegenheid voor onze inwoners;
- de zorg voor mensen, die dat nodig hebben.
Dit is de uitdaging voor het CDA, waarvoor Leo als fractievoorzitter gaat met een geweldige groep volksvertegenwoordigers, die zich hiervoor mee inzetten. Op weg naar het gouden jubileum.

Hierna was het tijd om van bijzondere gerechten te smullen van (h)eerlijke streekproducten, welke allemaal  bereid zijn door Ria Joosten catering. De leveranciers van de producten voor deze bijzondere gerechten waren:
  • Runderpoulet van VleesUnique, die medio 2015 haar winkel het Streeckhuys in Deurne opent;
  • Wolvarken (hals en spek) van Boerderij Berkers uit Vlierden;
  • Bijzondere gesneden vleeswaren van Coöperatie de HeijdeHoeve;
  • Stoppelknol van EU architecture and Urbanism met het Voedselbos de Panoven in Zeilberg;
  • Pastinaak en aardpeer van de Ossenbeemd uit Deurne;
  • Rode Biet en zwarte Rammenas van Bijzonder Brabants, vanaf 2015 Boerderij De Breemortel in Deurne.
De gasten van deze avond hebben kunnen genieten van de bijzondere gerechten onder het genot van een heerlijk glas Bavaria. Het was een bijzondere inspirerende avond in een inspirerende omgeving, de kapel van Zorgdorp Deurne.
Ondernemen doe je met passie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten