vrijdag 7 november 2014

Welke Bijzondere Brabantse groenten - Yacon?

Yacon 
De winter staat voor de deur en veel werk richt zich nu al op het voorbereiden van het teeltseizoen 2015. Welke groenten mag je van Bijzonder Brabants verwachten en welke bijzondere gerechten zijn te beleven in 2015. 

Bijzonder Brabants wil zich onderscheiden met een uniek aanbod aan onvergetelijke groenten. De groenten worden onder eigen label op de markt gebracht. De groenten worden op verantwoorde wijze geteeld in de Brabantse open lucht. Teelt vindt plaats op eigen grond van boerderij de Breemortel en middels samenwerking met telers in de regio.
Bijzonder Brabants richt zich op drie groepen groenten:
1. Vergeten groenten;
2. Groenten uit andere landen, die hier kunnen groeien;
3. Nieuwe groenten rassen die zich onderscheiden in smaak of kleur.
Bij de groenten horen ook de recepten, zodat genoten kan worden van een bijzonder menu.

Op dit moment ben ik bezig om een assortimentslijst op te stellen van mogelijke gewassen. Inmiddels staan er al bijna 40 op en het streven is om tot een lijst te komen van ongeveer 75 gewassen. Zo staan daar nu op: zwarte aardappelen, aardperen, paarse tuinboon, zwarte rammenas, rode spruitkool, sikkim / Keizer Alexander, brave Hendrik en nog vele andere. Vandaag is aan deze lijst de yacon toegevoegd.

Yacon broedknollen
Het afgelopen half jaar hebben al een aantal mensen bij mij geïnformeerd of ik de yacon kende. Dat was niet het geval. Maar die vragen hebben mij wel aangezet tot het zoeken van meer informatie. Belangrijk voor Bijzonder Brabants is te weten of de plant op een verantwoorde manier kan groeien in de Brabantse open lucht. De plant komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte.
Vandaag was ik in Deurne uitgenodigd bij iemand om de plant te komen bekijken en mee te oogsten. De plant stond er prachtig bij met een hoogte van ongeveer 1,50 meter.  De yacon is niet winterhard en daarom moeten de knollen geoogst worden voor de vorst. De plant stelt geen bijzondere eisen aan grond of klimaat, maar moet wel regelmatig water krijgen. De plant produceert twee soorten knollen (uniek in de plantenwereld), de zogenaamde broedknollen (rond rood kleurig) en de eetknollen (langwerpig bruin-blank. De broedknollen kunnen volgend jaar vanaf april weer gepoot worden.
Yacon eetknollen
De eetknollen zijn zeer gezond; goed voor de lijn en stimuleren een goede werking van de darmflora. De knollen worden gegeten in verse salades of gebruikt voor een bijzonder recept zoals yacon en prinsessenboontjes met heerlijke aroma's.

Met deze assortimentslijst gaat HAS Kennistransfer de komende maand een marktonderzoek doen. Doel van het onderzoek is om te bepalen welk product assortiment 'bijzondere Brabantse groenten' het meest kansrijk is en welke afzetkanalen daar het beste bij passen. Voor dat onderzoek worden boerderijwinkels, restaurants, cateraars en groente speciaalzaken in Brabant benaderd. Belangrijk is dat deze bedrijven een gelijksoortig 'DNA' in zich hebben als Bijzonder Brabants. Bedrijven die met trots de consument de Brabantse groenten laten beleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten