zondag 26 april 2015

De natuur met ups en downs

Deze week scheen de zon volop. Het is de tijd van zaaien en de opkomst van de eerste gewassen. De net gekiemde zaden hebben we beregend uit onze eigen waterbron. Naast mooie verwachte opkomende gewassen hebben we ook te maken met verrassingen van de natuur, welke enige zorgen baren.

De eerste groenten zijn een paar weken terug gezaaid en hebben inmiddels
hun eerste blaadjes gevormd. Links de kapucijners en rechts de meiraap. Naast de peulen van het oude ras Hendriks zullen dit de eerste groenten zijn die boerderij de Breemortel eind mei, begin juni klaar heeft om van te genieten in de keuken en op het  bord.


De aardappelen (Baue Sint Galler en Rote Emma) zitten inmiddels 2 weken in de grond. Deze komen nog niet uit en de vraag is of deze wel uit gaan komen of mogelijk slechts beperkt. Bij het bekijken van een aantal aardappels afgelopen week
hebben we gezien dat deze aangetast worden door de ritnaald. Deze worm geniet nu al van onze pootaardappelen, waardoor deze aangetast worden en niet meer kunnen kiemen. We gaan nu onderzoeken of we de pootaardappelen dit seizoen op een verantwoorde manier voor de ritnaald kunnen beschermen en wat dat betekent voor de toekomst. Ook gaan we in beeld brengen wat de ritnaald voor invloed heeft op de andere gewassen, die we dit jaar willen telen.

Bij de herbouw van onze boerderij willen we graag de oude lindebomen bewaren. Dat betekent, dat we deze goed afschermen voor het bouwverkeer tot 5 meter vanaf de stam, zodat het zwaar bouwverkeer niet over de wortels rijdt. De boerderij wordt 1 meter verder vanaf de lindebomen herbouwd, om te voorkomen, dat we wortels beschadigen bij het graafwerk voor de fundering. Daarnaast is er voor gekozen om 1 lindeboom te verwijderen om de twee ernaast staande bomen voldoende ruimte te geven om een goede kruin te vormen. Zaterdag hebben we deze boom omgezaagd. Hierbij was het verrassend, dat deze oude boom door aantasting van binnenuit hol was. Dit baart wel enige zorg voor de andere lindebomen, die we goed zullen verzorgen en waarbij we hun gezondheidstoestand goed in de gaten zullen houden.


Zo hebben we deze week de natuur mogen ervaren. Het is de uitdaging voor Bijzonder Brabants om deze natuur goed te leren kennen. Met de mogelijkheden van deze natuur willen wij op een verantwoorde manier onvergetelijke groenten gaan telen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten