zondag 19 april 2015

Zorg voor de peulen en de kapucijners

Het mooie weer afgelopen week heeft er voor gezorgd dat de peulen en kapucijners een week na het zaaien al uitkomen. Om in de toekomst te kunnen oogsten hebben we de plantjes deze week beschermd voor de vogels en water gegeven.

Bijzonder Brabants vindt het belangrijk om op een verantwoorde manier groenten te telen met zorg voor de omgeving en de toekomst van onze aarde. Op die manier kunnen de mensen na ons ook nog genieten en leven van alles wat we op aarde hebben. Dit vraagt regelmatig een zorgvuldige afweging.

Deze week hebben we de peulen en kapucijners beschermd voor de vogels.  Vogels vinden de kleine pas gekiemde plantjes heerlijk en ook de straks te oogsten peulen en kapucijners. Met behulp van palen, ijzerdraad en een vogelnet op 2 meter hoogte  hebben we de groenten beschermd. Bij de inkoop van het materiaal hiervoor kijken we nadrukkelijk naar duurzaamheid. Zo hebben we gekozen voor palen van Europees kastanjehout in plaats van goedkopere ge├»mpregneerde vuren houtenpalen. Alle materialen zijn zo gekozen, dat deze voor meerdere jaren te gebruiken zijn.

De afgelopen week hebben we mooi zonnig weer gehad zonder regen. Het zaad dat aan het kiemen is heeft nog onvoldoende wortels om zelf het water verder te halen. Om die reden hebben we zaterdag de peulen en kapucijners beregend, zodat de kiemende zaden niet uitdrogen. Het water voor de het beregenen komt uit de grond. Voor goed grondwater is het belangrijk om zorgvuldig met de bodem om te gaan, dat geldt zowel voor de bemesting als de gewasbescherming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten