vrijdag 29 augustus 2014

Bijzonder Brabantse groenten

Bonen zijn een van de oudste voedingsmiddelen en een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding. De
gewone bonen teelt begon ongeveer 7000 jaar voor Christus in Peru, Zuid-Mexico en Guatemala. Columbus met zijn  ontdekkingsreizen verspreidde de Amerikaanse bonen rassen wereldwijd. Sinds het begin van de zeventiende eeuw zijn bonen al populair in Europa. In 2014 mocht ik in Costa Rica 's-ochtends genieten van een 'breakfast typico', Onderdeel hiervan was een heerlijke zwarte boon, de Frijol Negro. Nu ga ik proberen of deze boon in de Brabantse vollegrond wil groeien.De kiemproef (foto) is deze week gestart.

Voor mijn toekomst wil ik een nieuwe onderneming starten: Bijzonder Brabants. Deze onderneming gaat zich bezig houden met het telen, eten en vermarkten van bijzondere groenten.  Hiervoor ben ik druk bezig met de speurtocht naar bijzondere Brabantse groenten. Voor mij zijn dat groenten, die op een verantwoorde manier geteeld worden in onze Brabantse vollegrond. De groenten zijn 'bijzonder', als het niet gangbare groenten zijn. Deze bijzondere groenten zijn niet in de supermarkt te koop. Op die manier richt ik me op drie groepen groenten:
1. De vergeten groenten;
2. Groenten uit andere landen, die hier niet bekend zijn en wel kunnen groeien;
3. Nieuwe groente-rassen, die zich onderscheiden in kleur en of smaak.

In de praktijk ben ik de laatste jaren thuis in mijn moestuin en als vrijwilliger bij de Ossenbeemd al kleinschalig bijzondere groenten aan het telen. Zo staan dit jaar in de onvergetelijke groentetuin in de Ossenbeemd wel meer dan 30 bijzondere groenten. Hierbij kun je zoal denken aan de pastinaak, aardperen,
linzen, sikkim (foto), aardperen en nog veel meer. En daarnaast ook aardappelen, wortelen, peulen en bonen in diverse bijzondere kleuren. Niet alles wat gezaaid wordt groeit ook succesvol in de Brabantse grond. Zo is bijvoorbeeld de zwarte spaanse kastanjewortel voor het tweede jaar mislukt. De wortel schiet door en krijgt mooie bloemen waar vlinders en bijen naar toe komen, maar in de grond ontwikkeld de wortel zich niet. Dat wordt dan jammer genoeg geen groente voor mijn nieuwe onderneming en ik ga op zoek naar een andere zwarte wortel.

Lang niet alles hoef ik zelf uit te vinden, omdat meerdere in ons land dezelfde passie hebben als ik en zich ook bezig houden met het telen van bijzondere groenten. Op internet kan ik veel informatie vinden, af en toe koop ik een boek en ik ga kijken op plaatsen, waar bijzondere groenten worden geteeld. Zo was ik deze week in de Historische Groentehof in Beesel, waar ik veel gezien heb en natuurlijk ideeën opgedaan.
In die tuin staan honderden verschillende soorten groenten, zoals bonen, peulvruchten, sla, kool, bieten en nog veel meer. De paarse spruitjes, witte aardbeien en paarse boerenkool vind ik zeker de moeite waard om ook te gaan telen. Daarnaast viel op, dat aan de randen en de paden veel oost-Indische kers (foto) was gezaaid. Dit is gedaan omdat deze plant luizen en vlinders aantrekt, waardoor deze bij andere groenten minder voorkomen. Een mooi voorbeeld, hoe je door de juiste planten in elkaars omgeving te plaatsen, dat je de groenten kunt beschermen voor ongedierte.

Zo worden iedere week mijn plannen voor 'Bijzonder Brabants' verder uitgewerkt. Hierbij verheug ik me er al op om in het voorjaar van 2015 de eerste groenten te kunnen zaaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten