In de periode van november 2014 tot en met januari 2015 hebben Luite Snijder en Domingo Loth van HAS Kennistransfer onderzocht binnen welke afzetkanalen en met welk productassortiment Bijzonder Brabants het beste de markt kan betreden. Afgelopen vrijdag hebben we de eindpresentatie gehad en heb ik de uitgebreide rapportage ontvangen. Voor de afzet gaat de focus op restaurants in het hogere segment en voor de gewassen richten we ons op authentieke groenten, die zijn oorsprong hebben in Brabant. Bij dit alles is het essentieel, dat ik het verhaal (historie en teelt) breng. Men wil tegenwoordig weten waar de groente vandaan komen en hoe ze geteeld worden.
De uitkomsten van het onderzoek worden direct gebruikt voor de vervolgopdracht 'De ontwikkeling van een teeltplan voor een nieuw groenten concept'. Vanaf begin februari tot juli 2015 komen 3 vierde jaars HAS studenten helpen om de teelt en alle daarbij behorende aspecten in de praktijk mee op te starten. Vanuit de HAS wordt het project begeleid door docent Peter van Schie. Vrijdagmiddag hebben de studenten het plan van aanpak gepresenteerd.
Op dinsdag heb ik met de drie studenten een bezoek gebracht aan 't Hof Welgelegen in Middelburg. Daar zijn we ontvangen door Ard van de Kreeke, die ons veel heeft verteld over de ontwikkeling van zijn bedrijf de afgelopen 5 jaar. Een zeer leerzame ochtend voor ons en het is een bedrijf, wat veel overeenkomsten heeft met de plannen van Bijzonder Brabants. Ook hebben we een beeld gekregen van welke machines gewenst zijn. Een belangrijk advies van Ard was om ons te richten op de consument en daarbij de gehele keten van teelt tot afzet zelf te organiseren.
De afgelopen weken zijn we druk aan de slag gegaan om de teelt voor dit jaar voor te bereiden. Het bodemonderzoek is bestudeerd. De pH (zuurtegraad) van de grond moet omhoog van 4,9 naar minimaal 5,5. Aangezien het magnesiumgehalte in de bodem ook laag is hebben we een kalksoort gekozen waar ook MgO in zit. Op donderdag 5 maart is de kalk (Dolokal supra) gestrooid en ondergewerkt met de cultivator.
De komende week wordt het teeltplan voor de productie en de proeftuin opgesteld en zullen we het zaai en pootgoed gaan inkopen. Tevens zullen we bekijken welke eenvoudige machines we gaan kopen en welk mechanisatie werk we uitbesteden.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHenk, misschien is een Farmertronics waterstof tractor op termijn wat voor jou. Daarbij produceert de boer zelf zijn waterstof uit zonne- en wind energie en wordt hij op die manier zelfvoorzienend in zijn energie behoefte. Dit stukje hierover in Trekker had je misschien al gelezen: http://www.trekkermagazine.nl/Home/Blogs/2015/2/Nederlandse-trekkerfabriek-1698734W/
BeantwoordenVerwijderen