zondag 16 augustus 2015

De groenten hebben geen vakantie

Het is vakantietijd met zomerse temperaturen en de afgelopen dag lekker regen. Onze groenten groeien schitterend op het land, wat op 23 augustus te zien is tijdens de open tuindag. Jammer genoeg lukt het niet om alles te verkopen. Vele mensen zijn met vakantie en diverse restaurants hebben een vakantie sluiting. Wat nu met onze bijzondere groenten?

Bijna 200 kilo courgettes in allerlei kleuren en vormen, ruim 50 kilo augurken en 20 kg bonen (Purple Queen) hebben we de afgelopen week geoogst. Dat is veel meer dan we deze week hebben verkocht. Aan de ene kant gaat het goed omdat we we de teelt op een verantwoorde manier onder controle hebben. Aan de andere kant jammer, omdat we deze producten nog niet allemaal vers kunnen verkopen. Hierbij komt ook, dat in deze zomerperiode een aantal restaurants enkele weken sluiten. Restaurants in het hogere segment, waar de gasten voor een belangrijk deel uit het zakelijk segment komen.

Onze groenten vinden op verschillende manieren de weg naar de consument:
  • restaurants in eens straal van 25 kilomete met een chefkok, die graag hun gasten verrast met bijzondere groenten;
  • Freshweb en het Verskantoor
  • 't Streeckhuijs, dat producten verkoopt direct van de boerderij en met een duidelijke herkomst.

Het jaar 2015 is voor Bijzonder Brabants een jaar om veel uit te proberen. Welke bijzondere groenten groeien in de open lucht op de Breemortel en via welke afzetkanalen kunnen we onze groenten verkopen. Daarnaast is het belangrijk om het verhaal van Bijzonder Brabants bekend te maken. De social media (Twitter, Facebook, LinkedIn, Weblog) en de website www.bijzonderbrabants.nl  zijn hierbij ondersteunend. Op zondag 23 augustus houden we onze 2e open tuindag van 1200 tot 1600 uur.

Ons overschot aan bijzondere groenten weggooien is het laatste wat we willen. Wij willen geen voedselverspilling. Het streven is om al onze groenten voor een eerlijke prijs te verkopen. De geoogste producten, waarvoor we geen afzet hebben gaan op dit moment naar de voedselbank. Op die manier komen verse groenten bij mensen terecht, die deze groenten zelf niet kunnen/zullen kopen.

Courgette met ui
De courgettes en de augurken zijn we deze week gaan inmaken. Voor de augurken heb ik een oud recept gekregen van mijn moeder. De augurken worden in kleine blokjes gesneden, waaraan gesneden uien worden toegevoegd met speciale kruiden en zoetzuur.
Voor het inmaken van de courgettes heb ik vorige week de nodige inspiratie opgedaan bij 'Betsie's Hof' in Asten Heusden, waar Betsie de oude traditie van het inmaken voortzet en daar graag over verteld.
Deze week hebben we ruim 300 potjes met augurken en courgettes gemaakt. Op zondag 13 september op de Markt Groen Deurne in de Ossenbeemd zullen deze te koop zijn en natuurlijk ook in 't Streeckhuijs. De eerste streekproducten van boerderij de Breemortel zijn geboren.
De komende tijd gaan we verder nadenken over hoe we onze groenten op een verantwoorde manier kunnen conserveren.

Eén van mijn werkzaamheden is het zoeken naar passende afzetkanalen.
Het bijzondere van onze groenten is, dat daar geen reguliere marktplaats voor is waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht wordt. Het is pionieren om afnemers te vinden, die graag met bijzondere verantwoord geteelde groenten aan de slag willen.
Vorige week heb ik Ron Mulders oud directeur van Veiling ZON op bezoek gehad op boerderij de Breemortel. Hij is Pommeron gestart, een online versmarkt met een mooi en verrassend assortiment van verse groente en heerlijk fruit. Onze eerste producten staan inmiddels op www.pommeron.com .
Voor de consument verken ik op dit moment de mogelijkheden om binnen een straal van 25 km de afzet te verbreden. Mensen uit Eindhoven of Venlo komen niet allemaal naar 't Streeckhuijs in Deurne om een Sikkim, Blauwe Sint Galler aardappel of Heilig Boontje te kopen.

Mocht je als lezer van mijn blog ideeën of suggesties hebben, dan zijn die van harte welkom via mail info@bijzonderbrabants.nl of telefoon 06-46115613.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten