zaterdag 13 december 2014

Het schetsplan voor Boerderij de Breemortel

Het schetsplan (foto) voor de nieuwe boerderij de Breemortel in oude stijl is gereed. Na veel overleg met de architect, veel boerderijen bekijken, boeken over oude Brabantse boerderijen bestuderen en het nodige googlen op internet is het zover. A.s. woensdag de eerste bespreking in de welstandscommissie.

Vanaf het begin is het vertrekpunt geweest, dat we een echte Brabantse boerderij willen. Gasten die in de toekomst ons bedrijf Bijzonder Brabants bezoeken, die willen we een echte Brabantse beleving bieden. Nadat we besloten hadden de bestaande boerderij vanwege de slechte toestand te slopen, werd al snel het idee opgepakt om een boerderij terug te bouwen, zoals die in 1880 op die plek was gebouwd. Voor zover mogelijk willen we ook elementen van de bestaande boerderij gaan hergebruiken.

Voor de stenen zijn we op zoek gegaan naar een steen, die veel overeenkomsten heeft met de bestaande steen. De bestaande steen is waarschijnlijk afkomstig uit een Deurnese steenoven. Deze steen is groter (rekems formaat) als de tegenwoordig meest gebruikte steen (waal formaat). Uit de bestaande gevel hebben we een aantal stenen gehaald om mee te nemen naar de steenfabriek van Wienerberger in Maaseik Belgiƫ. Daar worden stenen nog traditioneel gebakken in een oude ringoven. Veel handwerk, maar wel een goede kwaliteit steen. Tijdens de rondleiding hebben we het hele productieproces mogen aanschouwen. Alle stenen worden met de hand in de ringoven gestapeld en daarna ook weer met de hand er uit gehaald. We hebben gekozen voor een steen van het rekems formaat in de kleur veldbrand antiek. Daarnaast willen we de goede stenen van de bestaande boerderij gaan hergebruiken voor schoon metselwerk in de binnenruimten.

In de nieuwe boerderij willen we ook het bestaande Maria beeldje in de gevel terug laten komen. Het Maria beeldje is in de gevel van de boerderij gemetseld bij de herbouw van de boerderij in 1930. Everdina de vrouw van Leonardus van de Burgt had het Maria beeldje in Ommel gekocht en hiermee hoopte ze de boerderij te beschermen tegen brand. De in 1880 gebouwde boerderij was namelijk op 1 juli 1930 afgebrand na een blikseminslag.

De buitenkant van de boerderij zal veel authentieke kenmerken krijgen uit het verleden. Voor de binnenkant zal dat wat diverser zijn. Zo komt er een grote kelder onder het woongedeelte, wat doorloopt tot in de stal. Deze kelder zal gebruikt gaan worden voor de opslag van diverse aardappelen en groenten. Op die manier zijn de producten koel op te slaan, zonder dat daar een energie slurpende koelcel voor nodig is. In het woongedeelte willen we een ouderwetse 'goei kamer' terug laten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten