Op maandag 1 december heeft bij het Notariaat Deurne de officiële levering van de boerderij plaats gevonden en hebben we de sleutels ontvangen. Een drukke week volgde met plannen maken voor de boerderij, het. tuin/landschap en de Brabantse grond voor de groenten.
Boerderij de Breemortel
De keuze is gemaakt om de bestaande boerderij niet te gaan renoveren. Er komt een nieuwe
authentieke oude Brabantse boerderij. Als inspiratie hiervoor gebruiken we de boerderij die op deze plek heeft gestaan, die gebouwd is in 1880 en welke in 1930 na blikseminslag is afgebrand. Met de architect Benny Munsters van EU Architecture and Urbanism hebben we al verschillende overleggen gehad. Zo zijn we actief bezig om historische informatie te achterhalen.
Zo was ik deze week bij verzamelaar Willy Crommentuijn in Zeilberg, die veel informatie had over de historie van Breemortelweg 21. Jammer genoeg niet de tekening uit 1880, omdat die periode niet gearchiveerd werd.
Ook de verkoper van de boerderij helpt door het beschikbaar stellen van oude foto's, waarop beelden van de boerderij van 1880 zichtbaar zijn. Zoals de situering van de waterput.
Tuin en Landschap
Om de boerderij staan vele soorten bomen, waarvan er sommige al heel oud zijn. We vinden het belangrijk om rondom de boerderij een echt Brabantse sfeer te creëren. Daar horen natuurlijk bomen bij. Willie van de Vorst van van de Vorst Bomen uit Someren hebben we gevraagd om de bestaande bomen te inventariseren en op hun gezondheid te beoordelen. Hierna maakt hij een plan hoe de boerderij authentiek landschappelijk ingepast kan worden. Zo staan er aan één zijkant een aantal mooie grote lindebomen. De gezondheid van deze bomen is niet optimaal, wat te zien is aan de paddestoelen tegen de stam/wortels. Dat duidt op schimmels. En zo staan er nog veel meer bomen, zoals lijsterbessen, kastanjes, berken en een hele bijzondere hoogstam appelboom.
Brabantse grond
De grond is inmiddels onderzocht om inzicht te hebben in de geschiktheid voor groenteteelt. Het fosfaat en kalium gehalte is hoog en de zuurtegraad en het organische stof gehalte is aan de lage kant. Deze week hebben we het stro wat nog op hooizolder lag op het land uitgereden. Daarmee wordt een klein beetje organische stof toegevoegd. Het was een bijzondere ervaring dit stro op te ruimen, want een deel van het stro heeft daar zeker 50 jaar gelegen. Volgens mij was het rogge uit de tijd dat nog met de zwadmaaier gemaaaid werd. Na het maaien werd dit graan samengebonden door bind(st)ers met een handje halmen tot een schoof. Deze oude schoven lagen nog op de hooizolder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten