vrijdag 9 januari 2015

Breuken beleven in Deurne?

Onder onze voeten beweegt de aarde en dat heeft gezorgd voor een grote variĆ«teit aan landschappen. Met de kerstvakantie mochten we genieten van de bergen in Oostenrijk. Afgelopen weekend volgde ik een wandelroute over een zijtak van de Peelrandbreuk op de Stippelberg tussen Milheeze en de Rips. En het toeval wil, dat de Peelrandbreuk waarschijnlijk over de akker van Bijzonder Brabants loopt. 

De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel. Grofweg volgt de breuklijn de lijn Roermond - Meijel - Liessel - Deurne - Bakel - Gemert - Uden - Heesch. Deze breuk reikt tot aan het aardoppervlak en scheidt de relatief omhoog bewegende Peelhorst van de relatief omlaag bewegende Roerdalslenk. Recente studies geven aan dat in Nederland de recente bewegingen langs breuken aan het maaiveld niet schoksgewijs verlopen, maar veel meer optreden als langzame, ononderbroken verplaatsingen (2-3 mm per jaar). De laatste grotere aardbevingen op deze breuk waren de aardbeving bij Uden van 1932 en de aardbeving bij Roermond op 13 april 1992.

Door de breuk zijn de grondlagen aan de beide zijden verschillend. Het hogere deel de horst is natter dan het lagere deel de slenk. Op het lagere deel is door regen en wind steeds grond aangevuld.
De grond bij de boerderij van Bijzonder Brabants heeft ook een behoorlijk hoogteverschil. Hierbij was het al opgevallen, dat de hoogst gelegen grond het natst was. Om die reden ben ik me samen met de architect gaan verdiepen in de ligging van de Peelrandbreuk.

In Deurne in de wijk Heiakker is de Peelrandbreuk herkenbaar gemaakt in de wijk met een typische bomenrij.
Het afgelopen jaar is veel onderzoek gedaan en informatie verzameld met het initiatief 'Breuken beleven' in Gemert Bakel. Het doel van dat initiatief is om op een leuke manier meer te leren over het landschap waarin we als burgers leven en om de nietsvermoedende passant te informeren over deze mooie geofysische verschijnselen.
Inmiddels ben ik in contact gekomen met mensen, die bij dit project betrokken zijn. Een eerste kaartje heb ik al ontvangen, waarop met de rode lijn is aangegeven, waar de Peelrandbreuk naar verwachting loopt. De locatie van Bijzonder Brabants is zwart omlijnd en met de pijl aangegeven. Mensen van TNO gaan met hun kennis de precieze ligging op het perceel in beeld brengen.

Benieuwd ben ik naar de uitkomst. Het zou mooi zijn als de Peelrandbreuk over de akker van Bijzonder Brabants loopt. Het idee is om dat ook zichtbaar te gaan maken, met een Peelrandbreuk pad, waarmee de ligging wordt gemarkeerd. Ook zal bij de teelt van groenten rekening gehouden worden met de gewenste vochtigheid voor de planten.

Met de Peelrandbreuk kunnen we Bijzonder Brabants nog meer bijzonder maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten