In de Ossenbeemd waren op donderdagavond ongeveer 60 mensen, die geïnteresseerd waren in vergeten groenten. Mooie verhalen over de historie van groenten en de mogelijkheden van oude groenten in deze tijd kwamen aan bod evenals een bijzonder hapje.
Lammert Neervoort van de Historische Groentehof in Beesel nam de gasten mee in de wereld van de vergeten groenten. De Historische Groentehof in Beesel is een tuin met ruim 550 soorten vergeten, bijzondere en zeldzame groenten en fruit. Er is een geweldige diversiteit aan oude groenten. Zo kennen we allemaal de aardappel, waarvan meestal een 5 tal rassen in de supermarkt te verkrijgen zijn. In 1492 heeft Columbus de aardappel uit midden Amerika mee naar Europa genomen. In werkelijkheid zijn er wel 5000 aardappelrassen. De laatste jaren begint er meer interesse te komen in oude aardappelrassen. Deze zijn kwa smaak, vorm en kleur zeer divers, wel is de kilo opbrengst een stuk lager.
Ook het verhaal van het Heiligboontje was interessant. De gerijpte boon heeft op de navel een afbeelding, die lijkt op engel. Er gaan allerlei verhalen de ronde hoe die engel op dat boontje is gekomen. Zijn het de kabouters, die 's-nachts het engeltje op de boon hebben getekend of zijn het toch de priesters, die hun zilverwerk in de grond hadden verstopt en daar bovenop boontjes hadden gezaaid? Lammert was na ruim een uur nog lang niet uitverteld. Voor degenen die nog meer willen weten, die kunnen op 8 april bij Groei en Bloei gaan luisteren.
In de pauze werden de gasten getrakteerd op een bijzonder gebakje.
Dat gebakje had ik die middag bereid. In dat gebakje had ik pastinaak verwerkt, die vers uit de onvergetelijke groentetuin van de Ossenbeemd kwam. Ook zaten er heerlijke walnoten, honing van bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius en een aantal eitjes van mijn scharrelkippen in. Dit alles met wat bakmeel, suiker en boter mocht de oven in. En daarna nog een lekker fris laagje er bovenop gesmeerd, dat bestond uit roomkaas, geperste limoen en poedersuiker. En zo was het eerste Ossenbeemd pastinaak taartje geboren.
Hierna mocht ik vertellen over de Ossenbeemd met zijn onvergetelijke groentetuin. De groentetuin is ruim 200 m2 van het terrein van ongeveer 1,5 hectare, waarop veel diversiteit aan natuur te beleven is. In 2014 hebben daar bijna 9000 bezoekers gratis van mogen genieten. Sinds enkele jaren houd ik
me bezig met de groentetuin. In de tuin willen we mensen kennis laten maken met groenten, die kwa smaak, kleur en vorm minder bekend zijn. Ook worden ervaringen met elkaar gedeeld over het telen en bereiden van de groenten. De groenten worden op een verantwoorde manier geteeld, waarbij bemesting plaats vindt met organische mest, die van de eigen composthoop komt. Met gaas en netten worden de gewassen beschermd voor de konijnen en de vogels. Ook worden afrikaantjes gepland tegen aaltjes in de bodem. Soms is nog wat extra bescherming voor luizen nodig, zoals bij de paarse tuinboon, waar de toppen uit de plant worden geknepen en een keer wordt gespoten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. Eén van de gasten vertelde, dat de toppen van de tuinboon ook heerlijk zijn om op te eten. Dat gaan we dit jaar natuurlijk proeven. Ieder jaar worden weer nieuwe groenten uitgeprobeerd, zoals bijvoorbeeld de Yacon, die we dit jaar gaan poten.
Voor mij was het wel een bijzondere avond. Voor het eerst een presentatie verzorgen over onvergetelijke groenten en ervaringen delen. Dat smaakt naar meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten