Een aantal weken geleden hebben we geconstateerd, dat er ritnaalden in de grond zitten, welke de aardappelen aantast. De afgelopen weken hebben we onderzocht hoe we hiermee om kunnen gaan. We gaan met een biologisch middel spuiten en daarmee proberen het aantal ritnaalden sterk terug te brengen en daarnaast proberen we de plant te versterken.
Het positieve is dat er behoorlijk wat aardappelen aan het uitkomen zijn. Met de HAS studenten en Piet van der Haas (teelt adviseur bij Mertens) hebben we de aanpak besproken. Een paar weken terug hebben we er voor gekozen om het perceel op diverse plaatsen te onderzoeken op de aanwezigheid van ritnaalden.
Dat hebben we gedaan mbv, een vangpijp. Dat is een PVC pijpje van ongeveer 40 mm doorsnee en 50 cm lang. In het pijpje zijn een aantal gaten geboord, waardoor de ritnaald kan. He t pijpje wordt gevuld met zemelen en wat nat gemaakt. Daarna aan de onder en bovenzijde een dop en het pijpje 40 cm in de grond plaatsen., Na ongeveer 10 dagen mochten de buisjes uit de grond en konden we de ritnaalden tellen. Op meerdere plaatsen zaten 0 tot 3 ritnaalden in het buisje. Conclusie was nu zoeken naar een verwantoord manier om de aardappelplant te beschermen tegen de ritnaald.
Daarnaast hebben we uitgezocht welke gewassen nog meer vatbaar zijn voor de ritnaald. Dat zijn met name de gewassen, die hun vrucht in de grond hebben, zoals wortelen, koolrapen en pastinaken. We hebben ervoor gekozen om van deze gewassen dit jaar minder m2 te zaaien, om zo de risico's te beperken.
Op advies van Piet van der Haas gaan we nu spuiten met het middel Tercol (www.gezondegroei.com/producten/2/tercol). Dit is een biologisch middel, dat het gewas onaatrekkelijk maakt voor de ritnaald. Ook de bodem wordt onaantrekkelijk gemaakt door de geur
van het middel, dat de ritnaald afstoot. Daarnaast is Tercol gewasversterkend. Dat wordt komende week het land op met de rugspuit. Ongetwijfeld mag ik sommige mensen die mij zien spuiten uitleggen wat ik aan het doen ben, want een spuit wordt vaak geassocieerd met schadelijke stoffen. In deze situatie is dat niet het geval.
Verantwoord telen houdt voor ons in, dat wij proberen te zorgen voor optimale bodemomstandigheden. Hierdoor groeien er sterke planten, welke beter bestand zijn tegen ziekten. Bij de keuze van de gewassen en rassen kiezen we rassen, welke niet/minder vatbaar zijn voor ziekten. Op dit gebied moet ik zelf nog veel leren. Deze week ben ik gestart met een vijfdaagse cursus gewasbescherming bij Citaverde. Ik hoop daar veel te leren over preventie en het tijdig herkennen van ziekten, plagen en onkruiden.
De afgelopen week heeft het weinig geregend. Prima weer om onkruid te schoffelen. Zo hebben op zaterdag een drietal scholieren de kapucijners, peulen en de suikermais geschoffeld. Ook dat is een verantwoorde manier van gewasbescherming. De plant krijgt zo voldoende licht en voedingsstoffen om een sterke plant te worden met (h)eerlijke groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten