De afgelopen week heb ik veel tijd vertoefd tussen de paarden. Daarnaast op maandagmiddag een groep kinderen rondgeleid door de bijzondere groentetuin in de Ossenbeemd. Mooi zo'n week om zelf andere dingen te ervaren en te zien hoe kinderen bijzondere groenten ervaren. De zwarte friet was favoriet.
Als wethouder had ik de laatste jaren veel met paarden te maken. Als overheid wilde we stimuleren om NHB Deurne uit te laten groeien tot een paarden campus. De afgelopen week had ik een andere rol tussen de paarden. Mijn broer en zijn vrouw waren met vakantie en ik heb de hele week geholpen bij manege Kerkers. 's-Morgens vroeg een veertigtal paarden stallen uitmesten. Gewoon traditioneel met de riek en de mestkar. Daarnaast diverse andere klusjes, zoals de rijbakken met de tractor egaliseren. Op het bedrijf staan pensionpaarden en eigen paarden, die voor de rijlessen worden gebruikt. De rijlessen worden gegeven door mijn broer, zijn vrouw en hun dochter. Alle drie zijn ze gediplomeerd instructeur en zij hebben hun opleiding gevolgd in Deurne. Daarnaast werkt er ook een stagiaire mee die in Deurne bij NHB Helicon de opleiding volgt. Tijdens de koffie pauze praten we ook over de onzekere toekomst van de paarden opleiding in Deurne. Het aantal leerlingen loopt nu hard terug. Hoe langer dat de onzekerheid duurt hoe moeilijker dat het wordt om in Nederland paardenopleidingen op dit niveau te behouden. Hopelijk vinden bedrijfsleven en onderwijs elkaar spoedig. Gebeurt dat niet, dan is het maar de vraag, waar Nederland als paarden TOP land over 20 jaar staat.
Deze week heb ik ervaren, dat een manege runnen hard werken is en lange dagen maken.
De bijzondere groentetuin in de Ossenbeemd ligt er prima bij, zelf ben ik daarbij als vrijwilliger betrokken. De eerste groenten zijn al geoogst en er is nu veel te zien. Deze week heb ik een groep kinderen ontvangen van de Antoon van Dijkschool uit Helmond. De kinderen waren in de klas bezig met een groenteproject en wilde graag een bezoek brengen aan een bijzondere groentetuin. Het is fijn, dat dan aan de Ossenbeemd wordt gedacht en met plezier heb ik ze ruim een uur rond geleid. Afhankelijk van de plant wordt er steeds een ander deel gegeten. Zo worden de aardappels uit de grond gegeten. Van weer andere planten worden de stengels gegeten, zoals de rabarber. En dan hebben we nog planten, waarvan we het vruchtvlees en/of de zaden eten, zoals de peul en de erwt. De kinderen hebben toverpeulen en gewone peulen geplukt en mee naar school genomen. Zo kunnen ze zien hoe de paarse toverpeulen na het koken
donkergroen worden en het kookwater wordt paars. Daarnaast zijn er diverse bladgroenten en kruiden geproefd door de kinderen. Het meest aansprekend werd de zwarte aardappel gevonden, die we uit de grond hadden gehaald. Van deze aardappel kan zwarte chips en zwarte friet gemaakt worden. Dat vonden ze echt bijzonder.
Niet alleen de Antoon van Dijkschool vindt de Ossenbeemd interessant. Ook de Provincie Noord Brabant besteed in Brabant Magazine aandacht aan de Ossenbeemd. Deze editie van Brabant Magazine staat helemaal in het teken van de Brabantse gemeenten. Gemeenten hebben voor dit nummer projecten mogen voorstellen en de Ossenbeemd is er hier één van. Brabant Magazine is te lezen via de volgende link: 2014editie2.brabantmagazine.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten