Bijzonder Brabants gaat op Boerderij De Breemortel aan de slag met het telen, eten en vermarkten van bijzondere groenten. Dat zijn groenten, die op een verantwoorde manier geteeld worden in onze Brabantse grond in de open lucht. Hierbij kun je onder andere denken aan zwarte aardappels, witte wortelen, aardpeer,snijbiet, paarse peulen en nog veel meer. Bij dit bijzonder Brabantse product hoort een plek, die dat Brabantse gevoel in zich heeft. Een authentieke Brabantse boerderij met een Brabantse tuin, waar omheen de bijzondere Brabantse groenten te beleven zijn.
Wat is de Breemortel (bron: DeurneWiki)
Breemortel is een buurtschap in de gemeente Deurne. Het ligt ten zuiden van Deurne Centrum iets ten oosten van de buurtschap Vreekwijk.
In oude geschriften komt het toponiem Breemortel in vele schrijfvormen voor, zoals de navolgende opsomming, met tussen haakjes de vroegste vermelding, laat zien: Breemmortel (1384), die Brede Mortel (1424), Bremortel (1481), Breijenmortel (1509), Breemortel (1518), Breemwortel (1552), Breenmortel (1556), Breemmortel (1583), Bremmortel (1584), Bremwortel (1655)
Een klein maar oeroud gehucht in Deurne is de Breemortel. Een van de vroegste vermeldingen is terug te vinden in een oud stuk in het stadsarchief van 's-Hertogenbosch, waar rond 1423 sprake is van de Brede Mortel. Als we bedenken dat "mortel" een aanduiding was voor moerassige, drabberige grond dan is deze gehuchtnaam heel logisch: hier immers hield het oude cultuurlandschap op en begon de uitgestrekte en natte peel. Later komen we het toponiem ook herhaaldelijk tegen als Breemwortel. Kennelijk raakte men de betekenis van deze naam kwijt en werd er een nieuwe verzonnen.
De typisch Brabantse boerderij aan de Breemortelweg 21 werd in 1880 met deels rietenkap gebouwd door de familie van de Burgt. In 2008 vertelde Jan van de Burgt (laatste bewoners) dat hij zich nog wist te herinneren hoe zijn ouderlijke boerderij op 1 juli 1930 na een blikseminslag afbrandde. Toen het onweer kwam opzetten was de weduwe Van de Burgt-Crooijmans nog met een palmtakje met wijwater rondom het huis gegaan om bescherming van hogerhand te zoeken maar het mocht niet baten. Nog voor Jan na de klap bij buurman Manders was om hulp te halen sloegen de vlammen uit het dak. Het kinderrijke gezin werd zo goed en kwaad als het ging door de buurt in een varkenshok opgevangen. Het huis werd, op aanraden van timmerman oom Adrianus van de Burgt herbouwd met een zogenaamde Franse kap, dit tot groot verdriet van de laatste bewoner Jan van de Burgt die bij storm nog steeds de pannen van zijn dak zag waaien.
De komende tijd gaan we aan de slag om onze plannen verder uit te werken. We gaan onderzoeken of we de bestaande boerderij kunnen renoveren of herbouw van een Brabantse boerderij, in de stijl, zoals de boerderij er in 1880 uit zag. Voor de buitenruimte gaan we plannen maken voor de inrichting als een echte Brabantse tuin met natuurlijk Brabantse planten en bomen.
Daarnaast gaat de uitwerking van de teelt en handel in de bijzondere Brabantse groenten verder en gaan we ons huis aan de Swalm 1 in Deurne verkopen.
Wij gaan er ons best voor doen om van Boerderij De Breemortel een plek te maken, waar Deurne en heel Brabant trots op mag zijn. Dat het een plek wordt waar bijzondere Brabantse groenten vandaan komen, waarvan vele Brabanders heerlijk kunnen genieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten